محمد فرشی

النجاه فی الصدق

دوشنبه, ۸ آذر ۱۳۹۵، ۰۶:۰۷ ق.ظ

منبع متن

خداوند هدیه‌ای  به نام صداقت را خلق کرد تا زندگی زیبا و امن باشد. یکی از ابواب بهشت نیز صداقت است و خانواده‌ای بهشتی است که صداقت راس آن باشد.

بارها در زندگی با کسانی مواجه شده‌ایم که اعضای یک خانواده هستند اما برای رسیدن به خواسته‌های دنیوی‌، بی‌ارزشترین‌ترین رفتارها و روابط را با همدیگر دارند. با همدیگر، حیله گرانه برخورد می‌کنند و انواع دروغ ها را به هم تحویل می‌‌دهند تا به آنچه که خود می‌خواهند دست یابند. این افراد در ظاهر به گونه‌ای و در باطن به گونه‌ای دیگر رفتار می‌کنند.

رفتارهای آنها با همدیگر مثل رفتار دشمنان کینه‌توز است. در میان آنها، از رحم و شفقت خبری نیست و حتی در شرایط بحرانی، روابط آنها با همدیگر به حدی می‌رسد که حاضر می‌شوند حتی خون همدیگر را بریزند. سرچشمه بسیاری از این رفتارها ، بی‌صداقتی است.

اگر در گفته‌های دانشمندان و خردمندان هم جستجو کنیم  بسیار در ارزش صداقت سخن رانده‌اند، مثلا‌: ماهات ماگاندی می‌گوید: اگر چیزی را باور کنیم ولی به آن عمل نکنیم‌‌، این بی‌صداقتی است. [1] و یا اینکه توماس جفرسون می‌گوید که صداقت اولین بخش کتاب خرد است.[2] و هزاران مطلب مختلف دیگر.

خداوند هدیه‌ای  به نام صداقت را خلق کرد تا زندگی زیبا و امن باشد. در دین اسلام صداقت ارزش و جایگاه ویژه‌‌ای دارد تا ‌آنجا که خداوند در سوره مبارکه نساء، آیه 87 می فرماید:

اللّهُ لا إِلَهَ إِلاَّ هُوَ لَیَجْمَعَنَّکُمْ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ لاَ رَیْبَ فِیهِ وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللّهِ حَدِیثاً ؟

( جز الله معبودی نیست. حتما شما را در روزی که شکی در آن نیست گرد می آورد و چه کسی از خدا راست گو تراست).

در این آیه حد اعلای صفت راستگویی برای خداوند بیان شده است و ارزش صداقت و راستگویی را بیشتر از قبل جلوه گر می‌کند.

این ارزش در کلام و رفتار معصومین (ع) نیز نمود پیدا کرده است.  حضرت علی (ع) می‌فرماید: "النجاه فی الصدق" یعنی نجات و رستگاری در صداقت و راستگویی است. در واقع امام می‌فرمایند انسان‌هایی که می‌خواهند به نجات در معنای سعادتمند شدن برسند، باید بر محور صداقت حرکت کنند.

در آیات قرآن خداوند امر به صداقت کرده است. «کونوامع الصادقین»[3] یعنی با انسان های صادق همراهی کنید و یا در ویژگی های انسان هایی که به رضوان نوید داده شده اند آمده «الصابرین و الصادقین»[4] یعنی صبر و صدق با هم قرین است. و یا اینکه در آیات مختلفی به مذمت دروغگویان پرداخته است و می فرماید:«تنها کسانی دروغ پردازی می‌کنند که به آیات خدا ایمان ندارند و آنان خود دروغگویانند.»[5]  به این ترتیب رأس هرم امنیت فرد و جامعه را صداقت تشکیل می‌دهد.

موافقین ۳ مخالفین ۰ ۹۵/۰۹/۰۸
محمد فرشی

نظرات  (۲)

سلام،حتی اگر به خاطر حفظ کیان خانواده و امنیت روانی و فکری ایشان مجبور باشیم به کتمان حقیقت و بعضا دورغ گویی،باز هم باید صداقت به کار ببریم و آیا این دروغ گویی هم مورد مذمت قرآن کریم واقع شده است؟پیشاپیش از پاسخگویی شما صمیمانه سپاسگزارم 

پاسخ:
با سلام
به نظرم این سوال را باید از خبرگان موضوع پرسید ولی من برای خودم این ملاک را دارم که امیدوارم اشتباه نباشد:
اگر نیت دروغ برای کسب منفعت یا دفع ضرر (عموما دنیایی) باشد، که شاید در بالاتر از 99 درصد هم هست، مطمئنا مذموم است. اما در غیر این، جای بحث دارد.
باز هم تاکید می‌کنم، بهتر است از اهل فن سوال را بپرسید و من در اینجا صرفا بر مبنای آنچه فهمیده ام می‌نویسم و ممکن است در این نظرات، اشتباهی هم باشد.

با سلام

به نظر من واژه‌ی صداقت هم مانند خیلی از واژه‌های دیگر که برای بیان صفات به کار می‌روند، برای هر کس وسعتی دارد که به واقعیت آن شخص بر‌می‌گردد.

وه به نظر من اگر انسان همین یک صفت را در خود تقویت کند، هدایت شده و به خدا می‌رسد.

چرا که وقتی صداقت در تمام رفتار و اعمال و وجود ما شکوفا شود، هیچ زشتی را نه عالم و نه حتی خود او از خود قبول نمی‌کند.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی